Glasögon med blått ljus: Vikten av att skydda ögonen och hur de kan hjälpa dig att sova bättre 

Glasögon med blått ljus: Vikten av att skydda ögonen och hur de kan hjälpa dig att sova bättre 

Det råder ingen tvekan om att tekniken har gjort våra liv mycket enklare. Med några få klick kan vi beställa mat, boka biljetter eller hålla kontakten med vänner och familj över hela världen. Men all denna skärmtid kan ta ut sin rätt på vår hälsa, särskilt när det gäller vår syn.  

I den här texten diskuterar vi hur viktigt det är att skydda dina ögon och hur glasögon med blått ljus kan hjälpa dig att sova bättre på natten! Du kan klicka på visa mer om du är intresserad av att få en överblick kring olika modeller som finns tillgängliga på marknaden. 

Vad är blått ljus?  

Blått ljus är en typ av synligt ljus som avges av elektroniska skärmar, t.ex. tv-apparater, datorer och smartphones. Detta ljus har en kortare våglängd än andra färger av ljus, vilket innebär att det innehåller mer energi. När du utsätts för blått ljus under långa perioder kan det ha skadliga effekter på din hälsa. En av dessa effekter är störningar i din sömncykel. Blått ljus undertrycker produktionen av melatonin, ett hormon som hjälper dig att känna dig sömnig. Som ett resultat av detta kan exponering för blått ljus på natten göra det svårt att somna och leda till trötthet under dagen. 

Förutom att påverka din sömn har blått ljus också kopplats till ögonspänning och andra synproblem. Det är viktigt att vidta åtgärder för att begränsa din exponering för blått ljus om du vill skydda din hälsa. Några enkla sätt att göra detta är att undvika skärmar några timmar före sänggåendet, att använda dämpad belysning på kvällen och att bära glasögon som blockerar blått ljus när du använder elektroniska apparater.  

Fördelar med att bära glasögon som skyddar mot blått ljus  

Allt fler av oss tillbringar dagarna med att stirra på skärmar, oavsett om det är en dator, surfplatta eller smartphone. Och även om denna teknik kan vara en stor fördel när det gäller kommunikation och produktivitet, utsätter den oss också för stora mängder blått ljus. 

 Denna typ av ljus har kopplats till ett antal hälsoproblem, bland annat ögonstress, huvudvärk och till och med sömnlöshet. Att bära glasögon som blockerar blått ljus kan bidra till att minska dessa symtom och skydda dina ögon från långsiktiga skador. Dessutom kan glasögon som blockerar blått ljus också hjälpa dig att sova bättre på natten genom att minska mängden artificiellt ljus som dina ögon utsätts för. Som ett resultat av detta kan dessa glasögon ha en djupgående inverkan på din allmänna hälsa och ditt välbefinnande.