Vikten av rätt träningskläder

Vikten av rätt träningskläder

Att träna regelbundet vet de flesta av oss redan är viktigt för ens fysiska och psykiska hälsa. Men få förstår tyvärr vikten av att träna i rätt kläder. Det har faktiskt visat sig att kläderna man väljer att bära under ett träningspass har en ganska stor inverkan på ens prestation.  

Det är således viktigt att bära specifika träningskläder beroende på vilken träningsform du utför. Nedan kommer vi att undersöka vikten av rätt träningskläder samt vad du bör leta efter när du väljer dina. Kom ihåg att alla människor är olika och därför finns det ingen “universell lösning” för alla. 

Rätt träningskläder bidrar bättre prestation 

Träningskläder är utformade med specifika rörelser i åtanke, därav kategorin “träningskläder”. De tillverkas generellt för en viss typ av träning och miljö, där exempelvis kläder man bär på gymmet skiljer sig åt från dem man bär under ett löpningspass utomhus.  

Den främsta anledningen till att man bär specifika träningskläder när man utövar en viss sport är för att ens övergripande funktionalitet förbättras. Med rätt kläder tillåts man utföra sina övningar med så lite motstånd som möjligt. Se därför till att hitta träningskläder anpassade din träningstyp, om det så är crossfit eller yoga. 

Rätt träningskläder möjliggör flexibilitet 

Att stretcha eller utföra övningar där flexibilitet är i fokus finns i nästan alla träningsformer. När man tränar något där flexibilitet är ett måste, ja då kan man knappast bära jeans och skjorta. För att kroppen ska få lov att röra sig fritt behövs det således träningskläder som möjliggör kroppens fulla rörelser. 

Beroende på träningsform rekommenderas ett par sömlösa tights, avslappnade yogabyxor eller shorts. Alla dessa typer av nederdelar möjliggör nämligen det för kroppen att röra sig fritt. Ett linne, t-shirt och/eller funktionströja passar utmärkt som överdel. 

Rätt träningskläder reglerar kroppstemperaturen 

Att springa ett intensivt intervallpass i en fleece-jacka är knappast att rekommendera om sommaren. På samma sätt är det inte särskilt förnuftigt att träna utomhus under vintern i en t-shirt. Rätt träningskläder anpassar sig också efter det klimat som du tränar i och reglerar sig efter din kroppstemperatur.  

Undvik att träna i plagg med bomullsmaterial eftersom dessa absorberar och behåller fukt, samt stänger in all svett från träningen. Rätt träningskläder däremot, det vill säga de som tillåter kroppen att andas och är svettavvisande, gör att du kan hålla dig bekväm och torr under hela träningen – oavsett temperatur på klimatet omkring dig. 

Rätt träningskläder ger stöd till din kroppstyp 

De allra flesta moderna träningskläderna är utformade för att ge stöd till alla kroppstyper. Rätt tröjor, leggings och byxor kan bidra till bättre prestation under ett träningspass eftersom de stabiliserar kroppen. På samma sätt förhindrar de att det skaver någonstans på kroppen.  

Kvinnor bör alltid ha en sport-bh på sig eftersom det gör rörelserna under ett pass enklare att utöva, om det så är löpning eller yoga. Men män bör också anpassa sina kläder efter sina specifika kroppstyper, och hitta kläder som ger dem stöd under träningspasset. Det ska vara roligt att träna och man ska känna sig bekväm – inte tvärt emot!