Fördela sysslorna jämt mellan er och njut av ett bättre förhållande

Fördela sysslorna jämt mellan er och njut av ett bättre förhållande

Varje par står inför en uppsättning av hushållssysslor som måste genomföras. Det spelar ingen roll om det gäller dammsugningen av hemmet, att betala räkningarna eller att se till att det står mat på bordet – de måste göras.  

Förr i tiden utfördes den största delen av hushållssysslorna av kvinnan i hushållet medan mannen stod för lönearbetet. Glada är vi att detta misogyna samhälle försvunnit och att kvinnor nu också får ta plats i samhället och jobba. Men efter smekmånadstiden i ett förhållande återstår fortfarande en uppdelning av vem som gör vad i hemmet. Här blir det allt mer vanligt med bråk och strider då man inte kommer överens. Så hur slipper man bråket och samtidigt får sysslorna gjorda? Jo man delar upp arbetet! 

Börja med att göra en lista över vad som behövs göras 

Att gemensamt skriva ner en fullständig lista över hushållsuppgifter som måste göras är viktigt för att undvika tjafs och bråk. Således får ni en överblick över allt som måste genomföras för att ni bägge två ska vara nöjda. Börja med att skriva ner de viktigaste tingen, som att dammsuga, tvätta golvet, rengöra toaletten, köket och så vidare. Härefter kan ni börja med andra saker som matlagning, betalning av räkningar, småreparationer och så vidare. Genom att få nedskrivet allt säkerställer ni att inget förbises. 

Fördela arbetsuppgifterna jämnt mellan er bägge 

När listan är gjord är det bara till att börja fördela arbetsuppgifterna mellan er. Faktiskt brukar detta gå relativt smärtfritt, eftersom man då kan välja de ting man föredrar. Många gånger föredrar man faktiskt att utföra olika hushållssysslor, och om detta stämmer in på er borde det inte ta särskilt lång tid att komma överens. Givetvis bör ni ha förståelse för varandras situation här. Om den ena jobbar sena kvällar kanske denna inte kommer att stå för matlagning, men kanske kan dammsuga om förmiddagen när hemmet är tomt. 

Om tiden inte räcker till – be om hjälp 

Arbetar ni bägge fulltid och stressar dag ut och dag in kan fallet vara så att det helt enkelt inte finns tid över till annat. Om ni gör vad ni kan men det ändå inte räcker till och bråk förblir – ja då kan det vara värt att be om hjälp. Matlagningen kan till exempel underlättas med linas matkasse eftersom ni då slipper lägga tid på både inhandling och receptletande. Samtidigt får ni en hälsosam och varierad kost serverad. Behövs badrummet renoveras eller taket läggas om kan det vara värt att vända sig till ett proffs inom området istället för att själva spendera tid på det. Då vet man att arbetet blir utfört korrekt och slipper hyra en byggställning som ändå kostar pengar. 

Våga prata om det 

Kommunikation är a och o för ett hälsosamt och långvarigt förhållande. Därför är det extremt viktigt att ni pratar om sysslorna som ska utföras i hemmet med varandra, samt att ni har full förståelse för varandra. Ni kommer att stå inför många bråk baserat på detta, men förhoppningsvis är ni menade för varandra och kan kompromissa er fram till en lösning. Om inte är det kanske dags att träffa någon ny med hjälp av citizen21. Kanske någon som tar dig på allvar?